Back to top

Metalac Grupa

Kompanija Metalac a.d. je javno akcionarsko društvo, sa 15 zavisnih sa sedištem i sedištem Gornjem Milanovcu. Osnovana je 1959, a kao akcionarsko društvo posluje od 1998. godine.

Danas Metalac a.d. po osnovu vlasništva u kapitalu ima 15 zavisnih društava sa kojima je povezan u Grupu: pet proizvodnih, šest trgovinskih na domaćem, četiri trgovinska društva u inostranstvu. U okviru Metalac grupe zaposleno je oko 2.000 ljudi.

Sva proizvodna društva su u Srbiji, u Gornjem Milanovcu, 120 kilometara od Beograda. Metalac posuđe d.o.o. je najstarije i najveće zavisno društvo koje se bavi proizvodnjom emajliranog, inox i non-stick posuđa. Metalac inko d.o.o. proizvodi inox i granitne sudopere i Granmatrix kompozitne ploče; Metalac bojler d.o.o. proizvodi bojlere, a Metalac print d.o.o. se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže i preslikača za posuđe. Od septembra 2015. Metalac je preuzeo i Fabriku automobilskih delova – sada Metalac FAD.

U oblasti prometa na domaćem tržištu posluje pet trgovačkih društava: Metalac market d.o.o. sa lancem od 54 specijalizovane prodavnice širom Srbije; Metalac Home Market a.d. u Novom Sadu, koja plasira Metalčeve proizvode i najširi asortiman za kućne potrebe na tržištu Vojvodine, a upravlja i lancem od 25 prodavnica u Vojvodini; Metalac trade d.o.o. koji se bavi veletrgovinom uvoznog asortimana za kućne potrebe. Metalac Proleter a.d. je glavni snabdevač građana opštine Gornji Milanovac sa 43 maloprodajna objekata. Metpor d.o.o. Beograd je Metalčevo preduzeće koje se bavi zastupništvom i prodajom bakelita i kompozita. Najmlađe preduzeće, Metalac Digital d.o.o, osnovano je u 2017. sa ciljem praćenja digitalnih trendova.

nest fitness model Teen Tube was arnold schwarzenegger on steriods emotional fitness archivi – maurizio delucchi – beauty personal brandingSva četiri zavisna društva u inostranstvu bave se prvenstveno plasmanom Metalčevih proizvoda. Najstarije i najveće po učešću je Metrot d.o.o. u Moskvi, koje na tržištu Rusije posluje 13 godina. Najmlađe je preduzeće Metalac Ukrajina d.o.o. osnovano 2011. godine. Hrvatsko tržište pokriva preduzeće Metalac Home Market d.o.o. u Zagrebu. U Crnoj Gori posluje preduzeće Metalac Market Podgorica d.o.o.

Metalac izvozi svoje proizvode u oko 25 država na svim kontinentima.

Metalac a.d. je integrisao sisteme upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine što potvrđuju TÜV sertifikati QMS/EMS ISO 9001 i ISO 14001. Kompanija je izuzetno posvećena svim aspektima održivog razvoja.

Akcije Metalca a.d. kotirane su na Standard listingu Beogradske berze, a berzanski analitičari ocenjuju da je reč o jednoj od najzdravijih srpskih kompanija.